Проф. Николай Овчаров заминава за крайбрежието на Алжир, откъдето ще се насочи

...
Проф. Николай Овчаров заминава за крайбрежието на Алжир, откъдето ще се насочи
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров търси следи от изчезнала цивилизация в Алжир

Проф. Николай Овчаров заминава за крайбрежието на Алжир, откъдето ще се насочи към сърцето на Сахара. Там, измежду пясъците на най-голямата пустиня в света,  за пръв път български академик ще изследва невероятните стенописи в Тасили Н’Анджер – най-голямата изложба в света за праисторическо изкуство, показва Овчаров.

 

По думите му става дума за хиляди рисунки, направени от хората преди шест-седем хиляди години, които демонстрират зелени поля, стада от антилопи, слонове и жирафи – тогава днешната сурова пясъчна пустиня към момента е била божествен ъгъл на Земята. 

 

Експедицията се реализира чрез Explorers Club Bulgaria – първата по рода си научна организация у нас, звено от едноименния най-стар в света Клуб на откривателите. Тя е основана при започване на годината под егидата на геолого-географския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ от откриватели в областта на науките за земята и хората, на историята, археологията и културата. Всички те са обединени от пристрастеността към пътешествия и откривателство, от желанието да въодушевяват хората да изследват света към себе си, да учат от другите култури и да уголемяват своите хоризонти. Председател на клуба е проф. Климент Найденов – декан на геолого-географския факултет, а негов заместител и мотор на самодейността е пътешественичката Северина Маркова. 

 

Освен фреските в пустинята, професорът ще се запознае и със непокътнатите в Алжир монументи от римската ера. Връх ще бъде визитата в един от най-запазените антични градове в света  – Тимгад край град Батна, показва ученият.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР